Welke ondervloer is de juiste?

Onder iedere zwevend te leggen harde vloerbedekking, zoals een laminaatvloer, een lamelvloer (samengesteld/meerlaags)- of een massieve parketvloer, wordt een ondervloer gelegd.
Iedere ondervloer heeft echter zijn eigen voor- en nadelen. Op welke eigenschappen van een ondervloer moet u letten?

Enkele belangrijke aandachtspunten zijn hieronder toegelicht.

 

Egaliserend vermogen

De Nederlandse manier van bouwen, en daarmee de afwerking van de bouwvloer, eist bij een zwevende plaatsing van een harde bovenvloer een ondervloer met een goed egaliserend vermogen. Dit is te bereiken door een ondervloer te kiezen van zacht materiaal met een minimale dikte van 2,5 mm en een minimale densiteit van 20 kg/m³. Informeer daarom altijd naar een officieel rapport van de densiteit. De densiteit van het product dient ook op het etiket te zijn vermeld.

 

Vochtwerend vermogen

Alleen de term ‘vochtwerend’ op de verpakking is niet voldoende. Om vocht indringing van onderaf te voorkomen is een goede vochtwerende folie nodig. Dit is zeker noodzakelijk in een nieuwbouwwoning en op de begane grond. Deze folie is los verkrijgbaar, maar is bij modernere ondervloeren geïntegreerd. De folie dient van voldoende dikte te zijn; bij LDPE folie minimaal 150 micron (0,15 mm) en bij PP/PET folie minimaal 15 micron (0,015mm). De folie wordt óf overlappend gelegd óf de naden worden dichtgeplakt.

 

Contactgeluid

In Nederland geldt een speciale norm voor contactgeluidisolatie, die opgesteld is door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). In appartementen en bovenwoningen is een contactgeluidverbetering van 10 dB verplicht.

Eisen vanuit de vereniging van eigenaren of vermeld in splitsingsaktes, van meer dan 10dB, zijn dus te negeren!

Deze metingen worden onder belasting uitgevoerd. Alle andere uitdrukkingswaarden zijn niet geldend. Let bij productverpakkingen en etiketten dus op de juiste vermelding (een geel TNO label) en vraag altijd een officieel rapport.

Let tevens op voor welke harde vloerbedekking deze waarde van toepassing is; een ondervloer gecertificeerd voor kliklaminaat geeft niet vanzelfsprekend hetzelfde resultaat bij een lamel- of massieve parketvloer.

 

Loopgeluid of reflectiegeluid

Het geluid in een ruimte, waarin een zwevende, harde vloerbedekking geplaatst wordt, kan het beste gedempt worden door óf een zware ondervloer óf een zelfklevende ondervloer. De massa van de ondervloer en/of het wegnemen van de luchtlaag heeft een dempende uitwerking. Officieel toepasbare normen en testen zijn nog niet uitgeschreven.

Onze speciale legmethode in combinatie met onze geluidsreducerende 9mm dikke ondervloeren en de Elastilon ondervloer geven op dit moment de beste garantie op een mooi klinkende vloer!

 

Ondervloeren bij vloerverwarming

Vloerverwarming als hoofdverwarming is een hot item. Indien laminaat of parket zwevend wordt gelegd, moet de ondervloer vloerverwarminggeschikt zijn. Hiervoor moet de warmtegeleiding en de smelttemperatuur zo hoog mogelijk zijn. De meeste ondervloeren, hoewel vaak anders beweerd wordt, zijn hierdoor niet geschikt. Het beste is in dit geval een opencellige en/of geperforeerde ondervloer, die zo dun mogelijk is.